Af

Runo Kingbo

Granit som håndværk både før og nu

Der er gået over hundrede år, siden Jeppe Åkjær skrev sin socialt indignerede vise om Jens Vejmand. Den handler om den gamle udmarvede, underbetalte og udnyttede vejmand. Bag læskærmen sidder han i en bidende kulde “med læderlap for øjet og om sin sko et bånd”. Hans skæbne er, at han lever af at knuse sten til vejbelægning. Han slides ned, når ’de hårde sten skal laves om til brød’. Han knokler sig ihjel, og ’de bar ham over heden en kold december nat’.

Stenhugning er et håndværk.

Den moderne stenhugger fik det bedre med velfærdsstatens fødsel. I dag er det et respekteret nærmest kunstnerisk håndværk. Den moderne stenhugger besidder en grundlæggende fagkundskab vedrørende de forskellige stenarters egenskaber Stenhuggeren flækker, hugger og passer sten til. Den moderne stenhugger har lært alt om de forskellige stenarter, og han mestrer tilvirkningen af sten til forskellige formål. Populært i tiden er haveskulpturer samt havemøbler i form af granitbænke, stole og forskellige dekorative eller praktiske ting. Stenhuggeren er her altid parat til at rådgive kunderne. Valget af den rigtige sten, der tager sig kunstnerisk ud, er ofte en del haveprojekterne. ”Gør det selv folket” forsøger at presse lidt viden ud af ekspertens alsidige stenkendskab.

Granit som håndværk

Kunsten at arbejde i granit – Granit som håndværk

Udsmykning af granit foregår ved fire teknikker: Den dyb-slebne sten, den laser-bearbejdede sten, diamant-skæring og masker. Den dyb-slebne sten er den mest anvendte metode, fordi den kan anvendes med en hvilke som helst granitfarve som baggrund. Det ønskede ’design’ skæres ind i et tykt materiale, der udgør en skabelon. Derefter sandblæses stenen. Den laser-bearbejdede sten er udskæringer, fotografier, tal eller bogstaver på stenens overflade. Diamant-skæring eller ætsning er den eneste, hvor farver indgår. Ætsningen gør, at man kan tegne en illustration direkte på stenen. Masker er Masker er en tynd og stærk film anvendt på mørk granit. Sand på filmen gør en illustration synlig.

Granit som håndværk

Granit som håndværk er på en gang råt og smukt

Men granitten er smuk i sig selv! Den upolerede, rå granitsten fås i mange nuancer og prisklasser. Anvendt udendørs i haver som upoleret, rå sten eller poleret som interiørprodukter i form af dræn, statuer, vaser og stenmøbler får man nogle unikke sanseindtryk. Særligt i forbindelse med stenmøbler giver kombinationer af upoleret og poleret granit mulighed for at skabe et spil af det naturlige og det tilvirkede. Farverne kan variere med de mange overflade-nuancer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *