Jens vejmand og Stenhugning er noget vi alle kender til.

Af Runo Kingbo Stenhugning er et velrenommeret fag, hvis oprindelse går tilbage til oldtidens monumentale bygningsværker. Faraoernes pyramider, bygninger og søjler i marmor i oldtiden, fantastiske domkirker, der daterer sig tilbage til middelalderen er et storslået symbol på, hvad håndværk er. skulpturer i disse bygningsværker og fremad på tidslinjen til vore dages funktionalisme, vidner om stenens tiltrækningskraft. Intet under at alle ønsker sig blot en bid af denne storslåede kunst indenfor sine egne enemærker. Særligt dragende er granitten. Ved et første øjekast synes den umedgørlig overfor værktøj.

Stenhugning

Den ’umulige’ Granit. Granit tilskæres anderledes. Det kan være svært, men det giver også nogle klare fordele. Granitten beskadiges ikke så let under forarbejdningen. Hermed er det muligt, at skære stenen mere præcist til. En lang række interessante og dekorative overfladebehandlinger ved hjælp af forskellige værktøjer er også granittens aktiv.

Skulpturer i granit er først og fremmest form og værdi. Farvespillet er enkelt med grå og blå toner. Naturligt udsmykkede åremønstre i stenen og bemærkelsesværdige naturlige farver vil alligevel gøre indtryk på iagttageren. Den dygtige stenhugger ved, at refleksioner af lys skal håndteres korrekt af stenens overflade. Men skulptøren har kun et forsøg. Går det galt første gang lykkes det ikke!

En granitblok vejer godt, så det at hugge den til, er som at hoppe ud på dybt vand. I tidlige stadier af forarbejdningen føler stenhuggeren måske, at han mestrer det hele til punkt og prikke; det kan han imidlertid aldrig være sikker på. Granitten fordrer den totale kontrol under tilvirkningen. Stenhuggeren vigtigste opgave er, at åbenbare stenens skønhed frem for at ødelægge den.

Stenhugning og granit som brugskunst

Forarbejdet granit kan ikke masseproduceres så alle sten er ens. Hver forarbejdet sten er unik. Andre har ikke noget tilsvarende. Som brugskunst kan granit materialet omformes til ru udskårne havemøbler, trug, springvand, blomsterkummer, borde, bænke, dyr, Lamper, fuglebade og fuglehuse for blot at nævne nogle få. Tilskåret granit udgør en naturlig dekoration af haven.

Bænke med granit-overflader kan tilvirkes poleret og upoleret. Den upolerede stenbænks overflader er ru natursten. Polerede granitbænke kan laves i forskellige farver og nuancer. Dette gør det lettere at tilpasse en stenbænk eller flere stenbænke til haven. Naturens skønhed er uløseligt indarbejdet i smukke udendørs granitsten. En særlig anvendelse finder granitbænkene ved gravsteder. Bænken kommer på den måde til at stå som et mindesmærke, hvor man kan sætte sig ned.

Kingbo i Odder leverer kvalitets produkter indenfor hus og have, vi leveret til hele landet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *