Trold i haven giver sjov og spas både til unge og ældre

Vi vedkender os gerne, at vi er sådan lidt nostalgiske, og vi ønsker derfor at genkalde os fortiden med alle fortællingerne. Kært barn har mange navne – sagn, myter og overleveringer, og de er stadigt med os i hverdagen. Vi kan derfor genskabe fortidens koglerier med en serie af festlige havetrolde, du kan placere overalt i din have. Vi har drikkende trolde til trold i haven, tissende trolde, trolde der viser røv, trolde hvis ”klunker” slæber hen over jorden, trolderøve med ører – ja vi har alle mulige groteske trold i haven, der viser dig, hvordan man førhen i tiden troede disse gespenster så ud. Hvem ved, måske kan selv dine gæster en sen aften i skumringen på havevandring narres til at tro, at troldefolket helt og aldeles har indtaget din have?

haven trold   trold i have

Trold i haven køber du billigt og nemt hos Kingbo

Fra de nordiske overleveringer ved vi troldene lever i høje, huler og i skobene. I aftenskumringen kan alt muligt pludseligt i fantasien antage de mærkeligste former. Troldene tager de sig uhyggelige eller overnaturlige ud. Hvis de bor i en gravhøj, vil man møde nogle små grimme, men flittige væsner, der både er stærke og dygtige håndværkere. Og holder man sig gode venner med dem, vil man blive belønnet. Behandler man dem derimod dårligt, vil man ende på fattiggården, eller man bliver måske ligefrem taget til fanget og spærret inde i den fjerneste afkrog af gravhøjen. Trolden ”Daskevom” er kendt som familiefaderen i gravhøjen, og han er noget af en festabe, der gerne sætter en krukke brændevin eller to til livs; han lugter langt væk af sprut og hans ræben gjalder ofte uhyggeligt over landskabet fra den skovklædte bakke hvor han sidder og tørrer sig et vidst sted med et blad.

Trold i haven sikre kolde øl og sjov i haven

Indenfor den nordiske litteratur, kunst og musik i tiden omkring den romantiske æra berettes der ofte om trolde i forskellige udformninger. Det fortælles, at den oprindelige trolderace er udstyret med overdimensionerede ører og næser. Ofte ser man dem animeret med haler og behårede ører, der har meget til fælles med lossens ører. Man kender ikke helt til, hvordan og hvorfor trolden er opstået i den nordiske kultur. Men det kan oprindeligt have haft overtroen som sit udgangspunkt; folk den gang frygtede virkeligt det overnaturlige eller magiske, og man tilskrev det ofte som noget ondartet og farefuldt. En anden udlægning af myter om Trold i haven, siger, at der er tale om en “person, der opfører sig voldsomt”. Trolden er hæslig og optræder gerne i provokerende situationer. Man talte om kogleri som en særlig form for magi, der havde det formål at gøre skade på mennesker. Trolddom indebærer, at man kan trylle eller udføre magiske tricks. Kilder i den nordiske mytologi forbinder trolden med et ondt væsen. Nogle trolde fremstilles i den forbindelse som nordiske kæmper eller jætter. Troldenes udseende varierer; trolde kan være grimme og langsomt opfattende, eller de kan se ud som eller opføre sig nøjagtig som mennesker, uden at der er noget særligt grotesk ved dem. Trolde er afbildet i en lang række medier i moderne populærkultur som f.eks. Harry Potter og Shrek og æsketroldene. Herhjemme er den mere hyggelige udlægning af trolden den verdensberømte Gøltrold, der efter sigende skulle have en vis lighed med den folkekære sanger Kim Larsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *